zand water modder, thuisspeelpakket

Terugblik op modderdag 2020

Nationale modderdag wordt elk jaar gevierd op 29 juni. In Nederland besteedt IVN Natuureducatie hier aandacht aan en ‘Mudday’ gaat zelfs internationaal.

 

Waarom dan?

Om aandacht te geven aan het vrij spelen met natuurlijke elementen (zand en water).
Zelf beleven en ervaren en de ruimte krijgen om te ontdekken staat centraal.

Ik kan me daar helemaal in vinden en heb er dit jaar dan ook meer aandacht aan besteed.

Mijn oorspronkelijke idee was om een groot modderevenement in Dongen te organiseren, zodat de Dongense kinderen ook volop konden genieten van het spelen en ontdekken met modder en bijvoorbeeld van een modderglijbaan af konden roetsjen.

dozen spel, thuisspeelpakket, modderdag
Een persoonlijk kaartje in het modderdag thuisspeelpakket.

Dat is helaas niet gelukt, maar met de modderdag thuisspeelpakketten hebben we er toch een feest van gemaakt.
Dit was uiteraard niet mogelijk geweest zonder de hulp van de verschillende bedrijven:
Van den Noort, AVRI Bloem- en tuincentrum, Ecco Leather Dongen, Leijten Drukkerij en Babet Trommelen van Liefdemoetjevieren voor de prachtige foto’s.

 

Maar wat is er dan zo bijzonder aan?

Spelen met zand en water, en dus modder, geeft kinderen de mogelijkheid om met hun hele lijf te ervaren. Ik heb ook terug gehoord dat kinderen als eerste reactie geven ‘dat is vies’ en uiteindelijk niet willen stoppen en het zeker nog een keer willen doen.

Door het mengen van zand en water ervaar je de veranderingen in de structuur.
Het voelt anders aan je handen. Je kunt er op de ene manier beter mee bouwen en als het te nat is juist weer niet. Je ervaart dit door te doen.

Het spelen met zand en water vraagt een actieve spelhouding. Kinderen moeten er zelf iets mee doen, om te ervaren wat het doet. (in plaats van passief kijken en luisteren naar bijvoorbeeld spelmateriaal dat geluid maakt of kijken naar een beeldscherm)
Door die actieve houding is er meer betrokkenheid en landt een kind echt in het spel.
Hierdoor leert een kind zijn eigen lijf, vaardigheden, gevoelens en grenzen beter kennen.
Het kan ook zeker een ontspannend gevoel teweeg brengen, omdat je met heel je lijf betrokken bent.

 

Wat kun je er mee doen?

speltips, speeltips, modder, zand en water
De flyer met speeltips

Op de flyer kun je mijn speeltips zijn die mee zijn gegaan in de thuisspeelpakketten. De suggesties zijn gebaseerd op de materialen die in de doos aanwezig zijn, maar je kunt het leer bijvoorbeeld ook door andere lapjes stof vervangen die je thuis nog hebt.

Zoals ik in de introductie aangaf kun je met je hele lijf spelen in de modder, door bijvoorbeeld een modderglijbaan, modderbad of buikschuifbaan te maken.

Op onderstaande foto’s zie je nog een aantal spelideeën waar de kinderen zelf mee kwamen tijdens het spelen met de thuisspeelpakketten.

De doos zelf van het pakket is ook nog gebruikt als ‘oventje’ voor de moddertaartjes, maar later ook als bootjes in het modderbad.
Ook kun je de stenen en het zand of de modder ook verdelen over verschillende bakjes en zo in-  en uitladen of in- en uit gieten. Dat ligt er natuurlijk maar net aan hoe nat de modder is!

bouwen met modder
Bouwen van huizen en kastelen
bouwen met modder
Het bouwen van muurtjes met de modder.
spelen met modder, zand en water
Spelen met alle tips, een modderbad en schminken met modder is natuurlijk ook fijn!


Spelen met modder is er voor iedereen
spelpakket modderdag, thuis spelen, jong en oud

Iedereen kan met modder spelen en dat blijkt ook maar weer na deze thuisspeelactie. Van baby’tjes op de kinderopvang tot basisschoolkinderen in groep 7/8. Ouders en grootouders thuis en ook begeleiders in het speciaal onderwijs en in de begeleiding van kinderen met een beperking.

Een paar tips nog voor alle ouders en volwassenen die met (hun) kinderen met modder gaan spelen:

  • Zorg voor een stimulerende setting om in te spelen: zet bijvoorbeeld al wat materialen klaar. Maak al wat modder of juist nog niet. Zorg dat het geen probleem is als het kind en de directe omgeving vies worden. Zet de randvoorwaarden dus goed.
  • Laat kinderen op hun eigen tempo ervaren. Je kunt wat handelingen voordoen, maar laat het kind zelf bepalen wanneer het hier aan mee doet. Door handelingen te forceren kun je bij een kind ook meer weerstand opwekken. Die zelfbepaling zorgt ook voor een grotere betrokkenheid en lichaamsbesef.
  • Ben er met een open en stimulerende houding. Ga zelf spelen met de modder en andere materialen. Doe dit rustig, benoem hierbij bijvoorbeeld wat je doet of ben juist stil. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft. Door zelf te spelen geef je een signaal dat het ‘veilig’ is en nodig je een kind uit om het ook te proberen.

 

Ik wens jullie dan ook nu, een maand na nationale modderdag, nog veel plezier met het spelen met zand, water en modder! Met de warme zomerdagen voor de boeg kan het zeker een heerlijke verkoeling zijn.

spelpakket modderdag, jong en oud