Speeltips voor de voorjaarsvakantie

Alweer vakantie… wat moeten we nu weer doen?

De kinderen zijn net weer begonnen op school na de kerstvakantie en dan is het alweer voorjaarsvakantie (of in het zuiden: carnavalsvakantie). Zo lijkt het te voelen althans.
Ben je dan ook aan het puzzelen hoe je de dagen voor de kinderen ingevuld krijgt?
Wanneer ben je zelf vrij en wat ga je allemaal doen?

 

Ik deel in deze blog ideeën en tips met je om er voor te zorgen dat je de vakantie goed doorkomt, zonder daarna zelf aan vakantie toe te zijn.

 

Volplannen of ruimte laten?

In de vakantie is er geen school, sportclubs gaan niet door en als ouder heb je misschien ook wel minder afspraken staan. Er ontstaat meer ruimte in de week.
Het eerste wat ik je dan ook mee wil geven is: plan niet heel de vakantie vol. Je hoeft echt niet iedere dag ‘een dagje uit’ om een leuke, fijne vakantie te hebben. Kinderen hebben de ruimte ook nodig.

 

Input van de kinderen en meehelpen.

Vraag bijvoorbeeld aan je kinderen wat zij willen doen. Kinderen vinden het vaak leuk om mee te helpen met de dingen die je als volwassene/ouder doet. Door de week komt het er vaak niet van om de kinderen te laten helpen, omdat alles op tijd weer klaar moet zijn. In de vakantie kun je er een activiteit van maken!
Meehelpen met bakken/koken bijvoorbeeld. Let dan vooral niet op het eindresultaat, maar juist op het proces. Speel! Laat je kind ervaren wat het doet. Kneden in een deeg; voelen, ruiken en proeven aan verschillende ingrediënten; en ook snijden en bakjes klaarzetten. Zie het als een spel en volg je kind in wat hij of zij doet. Het zal je verrassen met welke handelingen of ideeën je kind komt.

 

Sensopathisch spel

Het sensopathisch spel helpt om te ontspannen en om weer even te aarden. Het is thuis vrij gemakkelijk om dit zintuiglijke spel te gaan spelen. Je hebt er namelijk niet veel voor nodig. Naast het bakken en koken wat ik hierboven benoemde is spelen met een bak met rijst of ongekookte pasta ook een hele goede manier. Je kunt nog andere (kleine) voorwerpen toevoegen aan de bak om het spel te verdiepen. Spelen met gekookte pasta biedt weer een hele andere sensatie. Het plakt een beetje, het is glibberig en als je de pasta kleurt met voedingskleurstof is het ook nog eens kleurrijk om te zien.

Balans tussen spanning en ontspanning

Een keer een dagje weg, iets nieuws doen, dat is zeker leuk. Kinderen zijn namelijk continu op zoek naar het opdoen van nieuwe ervaringen. Pak de dag er na dan om het rustiger aan te doen om zo die ontspanning weer op te zoeken.

Zo is het ook zeker voor alle gezinnen die carnaval gaan vieren. Een kind komt met ontzettend veel prikkels in aanraking tijdens carnaval. Licht, geluid, veel mensen, andere omgevingen etc. We ervaren soms zelf dat we ‘op’ zijn na een middag of dag carnaval vieren. Bij kinderen komt alles nog sterker binnen via de zintuigen en is ‘ontprikkelen’ dan ook van groot belang.

 

Ontspanningshoek

Een ontspanningshoek in huis is zo gemaakt. Pak lakens, dekens en kussens bij elkaar en maak er een tentje van. Met behulp van wasknijpers kun je vaak al snel wat ophangen.
Kinderen vinden het fijn om zich letterlijk even terug te trekken en af te zonderen. Zo’n tentje is daar erg geschikt voor! Laat je kind wat boeken, knuffels of ander spelmateriaal meenemen in de tent. Laat je kind vooral helpen en kiezen, zo kan het echt een eigen plekje creëren.
De tv, tablet of smartphone blijven even uit de tent. Dat zijn namelijk weer extra prikkels die het kind niet helpen om te ontprikkelen. Een rustgevend muziekje opzetten kan wel helpen.
Wat het nog extra speciaal kan maken is om je kind een nachtje te laten logeren in de tent.
Volop nieuwe ervaringen voor je kind, waarvoor je de deur niet eens uit hoeft!

 

Naar buiten!

Deze tip heeft weinig uitleg nodig. Ga naar buiten. Als de zon schijnt, als het regent, waait of stormt. Doe gepaste kleding aan en gaan! Zoek dan ook vooral de natuur op: park, bos, strand, heide.
De natuur geeft je gratis energie.

 

Spelmateriaal

Bestel bij mij de speeldoos!

Ik heb een speeldoos samengesteld die kinderen uitnodigt om te gaan onderzoeken en ontdekken. Het nodigt uit tot spelen! Er zitten verschillende materialen in die afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden, maar ook in combinatie met elkaar. Kinderen hebben vaak al voldoende aan de materialen om tot spel en ideeën te komen.
Er zitten geen instructies bij, want ik wil je vooral uitnodigen om zelf op onderzoek uit te gaan.
De speeldozen die nu klaar staan passen heel goed in het thema carnaval, maar ook als geen carnaval viert stemmen de kleurtjes je vast vrolijk!

Vince heeft de speeldoos in ieder geval goedgekeurd!

 

Voor de pilotprijs van €25,- kun je bij mij een doos bestellen.
Stuur even een mailtje naar info@tijdvoorspel.nl.

 

 

Mijn favoriete spelmaterialen.

Hieronder een aantal spelmaterialen die ik te gek vind om mee te spelen. Duurzame materialen die uitnodigen om zelf te gaan onderzoeken en ontdekken.

Veel speelplezier!