‘Hashtag spelen’

Afgelopen week heb ik deelgenomen aan de eerste bouwsessie voor Speelstad Amersfoort. Georganiseerd door initiatiefnemer Sportivate. Zij hebben de ambitie om kleine én grote kinderen meer te laten spelen.
Nu is Amersfoort niet helemaal om de hoek, maar ook ik heb een aandeel geleverd. Waarom?

 

Samen spelen
Je kunt niet alles alleen. Mijn missie is om kinderen weer vrij te laten spelen. En ook bij mij gaat het niet alleen om de kinderen, maar ook om de volwassenen. Als ik op eigen houtje voor mijn missie wil strijden, dan bereik ik vast wel iets. De kracht zit hem echter in het samen werken, samen spelen. Wat mij betreft is het alleen maar beter als er meer mensen, meer organisaties en bedrijven, bezig zijn met het onderwerp spel.
Door samen te spelen leer je ook van elkaar. Je leert van situaties en ontmoetingen en de manier waarop je dingen aan moet pakken.

Echt spelen
Woensdag hebben we, natuurlijk, zelf ook gespeeld. En dit bracht mij een bewustwording. Ik speel (bijna) elke dag, maar wanneer speel ik écht? Wanneer speel ik zonder een doel of regel in mijn achterhoofd? Echt vrij spelen, dat is zo waardevol. Het ervaren van je lichaam, de sensatie van bewegingen, prikkelende spanning en heel veel plezier. Spelen brengt ontspanning, het geeft je nieuwe inzichten en creativiteit.

We zijn vergeten hoe we moeten spelen. En als wíj het al vergeten zijn, hoe kunnen we onze kinderen daar dan bij helpen? De volwassenen, de grote kinderen, hebben we nodig om het kind weer (meer) en vrij te laten spelen. Begin dus bij jezelf. Speel zelf vaker en geef zo het goede voorbeeld.

Actie
Na brainstormen, overleggen en bespreken kwamen er verschillende punten naar voren tijdens de bouwsessie. Hoe giet je dat nu in acties? Eén van de belangrijkste acties is bereik. Zo veel mogelijk mensen moeten er van af weten. Je hoeft nog niets concreets te doen, maar als het begrip ‘Speelstad Amersfoort’ breed opgepakt wordt, dan heb je al een eerste winst. Benader verschillende media, benoem het in gesprekken met mensen, laat je zelf horen. Horen én zien. Want beelden zeggen vaak meer dan woorden.

Vanuit deze conclusie kwam de term ‘#SpeelstadAmersfoort’ naar voren. In de wereld van social media kun je met een ‘hashtag’ veel bereik genereren. Dat is dus wat we ook gaan doen.

#
Voor mij was het ook weer een wake-up call. Laat je zelf zien, laat van je horen. De wereld ligt aan je voeten, maar dan moet je wel actie ondernemen. Dus vanuit mijn kant:
#spelen #buitenspelen #vrijspelen #wezijnvergetenhoewemoetenspelen #tijdvoorspel

 

Radio 1 was aanwezig tijdens de bouwsessie afgelopen woensdag. Zij hebben hier donderdagochtend 9 januari verslag van gedaan in de ochtenduitzending. Vanaf ongeveer 8:21:20 is de compilatie van de avond te horen en ik ben ook nog even te horen als het over buitenspelen gaat. Terug te beluisteren via NPO Radio 1.